Works in Progress

View our latest projects in progress here.
























 

 

Sutton

Area: 510m2, Completion: March 1016, Location: Oaklands, Johannesburg, Description: House Sutton is an extensive renovation to a 40’s slate roofed home with “good bones”. The well-proportioned structure leant itself to the insertion of clean architectural lines. We went for a pared-down, elegant interior and painting all the walls a stark Gallery White created the crispness we were after - softened by pale grey linen curtains throughout.







 

 

SA Metal Group

Elandsfontein, Germiston 900m2 office building and 1250m2 warehouse. The brief from our client was to design a robust, spacious and light-filled environment for their new head office. We chose flush jointed face-brick for the building envelope for its low maintenance characteristics. We used special 30 and 60 degree bricks to achieve the seamless chamfered shape, and this along with a mix of sloping coloured diagonal bands (five different shades of facebrick were used) gives the building the impression of a monolithic sedimentary rock. The internal spaces are configured around a central atrium which is naturally sky-lit. The building has been stringently sound-proofed as it is set in a noisy scrap yard.



 

 

Lot 424

Norwood, Johannesburg, 3x 340sqm. A complex of three identical 2-storey houses built almost entirely of cast concrete. The walls, floors and ceilings all have a smooth, exposed concrete finish. The strict rectangular form is “eroded” at the northern corner to create a veranda with an uninterrupted 12m cantilever roof overhang; these spans are possible because the house is made of reinforced concrete. The window and door openings are all much larger than an average house.









 

 

Katz

Area: 630m2, Completion: September 2010, Location: Houghton, Johannesburg Description: The U-shaped configuration of the house capitalizes on the location of the neighbouring house and the narrow stand to create a courtyard. This format is perfect as a means of creating a secure environment. The entire ground floor opens, with glass doors, onto a tranquil courtyard with a grassy mound and massive granite boulders. The kinked entrance facade of white-painted facebrick is Houghton vernacular with neo-medieval twist.






 

 

Metz

Morningside, Sandton 775sqm This family home was completely gutted and only the roof and some of the exterior walls retained. A new steel structure was inserted to support the existing roof. The steel framework was left exposed and allowed to partially rust before giving it a coat of sealant. Conceptually the design centres the home around a new swimming-pool courtyard with concrete monoliths. Off-shutter concrete was used extensively for built-in furniture and sculptural elements. A striking feature of the house is a 13m long, two-legged concrete table.





 

 

Levin

Parkhurst, Johannesburg, 410sqm. The clients had outgrown their original Parkhurst home and purchased the property next door with the intention of expanding. The 2-storey addition is a U-shaped extrusion of a typical barn and together with the original structure to the west defines an internal courtyard. Four new bedrooms are situated on the upper storey of the new addition. A striking feature of the upper storey is the flush-plastered pitched ceilings which give a sense of loftiness to the spaces.







 

 

Keus

Melrose, Johannesburg, 490sqm. Designed with Bauhaus principles in mind, this new house is an overhanging, symmetrical box resting on a grid of concrete columns, the windows are long horizontal bands, the flat concrete roof is trafficable (there are plans to green it) and none of the interior walls are load-bearing. The façades accentuate the concrete grid frame by offsetting the raw concrete columns with slick Marmoran-coated infill brickwork in a dark “black-coffee” colour. Likewise, on the interior, the raw off-shutter concrete floors, walls and ceilings contrast with the other smooth, white surfaces.






 

 

Bloch

Linksfield, Johannesburg, 570sqm. The long rectangular form of this house is as a result of the brief, which called for all six bedrooms to be north-facing; besides the solar benefits, the views to the north are important (the house overlooks a golf-course). The windows on the upper floor are huge - 1.5m square panes. The ground floor is L-shaped. The Kitchen, which plays a central role in the family’s life, sits in the corner of the L-shape forming a node between a Playroom (on the short-leg), and the Living / Dining room and ground floor Guest Suite. The crisp, clean lines of the box-like house are in contrast to the park-like garden in which it sits. There are 100 year oaks in the garden.




 

 

Econorisk

356 Rivonia Boulevard is a large-scale commercial redevelopment of a 6,000sqm office building. Building will be clad in composite timber planks (real wood does not perform well in the dry Highveld climate). In the atrium lobby the triangle cut porcelain tiles will be laid in a snake-skin pattern. To help control temperatures in the four storey atrium we are adding a Lexan polycarbonate ceiling beneath the existing vaulted skylight, this will have a randomized pattern of clear and grey to create a dappled sunlight effect. Completion expected March 2014.




 

 

Goldbar

Rosebank, Johannesburg, 210sqm. The design concept for this restaurant-cum-lounge was inspired by Joburg’s roots as a mining town. The bar counter was made to look like a massive embossed ingot. The cloud-white colour scheme and the use of translucent backlit polycarbonate sheeting allude to the proverbial “pot-of-gold at the end of the rainbow”. A modular seating system called Caterpillow TM was custom designed by the architect; the seats are on lockable wheels and the high backrests are removable - it can be configured in multiple arrangements.





 

 

Lot 324

Sandown, Sandton, 9 x 280m2. This is a housing complex of 9 small free-standing units. Each unit has four ensuite bedrooms. The architects have coined the phrase “borrowed space” to describe the new space-saving concepts derived from boutique hotel design An estimated 100sqm of wasted circulation space was shaved off in this manner. The resultant savings were reinvested into making the homes more energy efficient. They have grey water systems, heat-pump geysers, double glazing and wood-burning oven fireplaces.







 

 

Glatt

Glenhazel, Jhb, 450m2. This house is for a young professional couple with a growing family. The plan of the house is an obtuse U-shaped configuration which allows for maximum sun penetration whilst still providing a private courtyard-like space in the centre. The exterior walls are finished with a ruled cement bagwash which lends an exagerated roughness to the surface of the clean-lined form.


 

 

KD Pre-Primary School

Linksfield, Johannesburg 1,700sqm A new state of the art educational facility, with 19 classrooms, a music room, media centre, performance space, therapy rooms and more. The new KDPPS will cater for close to 500 children, with age-groups ranging from playschool to grade-r (1-6). The architectural concept is inspired by the Reggio Emilio methodology of teaching preschool kids. We have used standardized precast concrete openings in various shapes and sizes to create window openings and hollow columns that mimic children’s block buildings. These contribute to a fascinating play of light and shadows within the building which is an important aspect of the Reggio research.


















 

 

Fanaroff

This is the second of two extensive remodeling projects completed in 2013. The client is a couple with 3 children. What made the project particularly interesting and at times challenging is that the house used to belong to the wife’s family. It’s where she had spent her childhood. Her family had sold the house in the early 90’s and now the Fanaroff’s had purchased it again. There was a certain amount of lingering sentimentality for the original house, but the clients bravely bought into our vision, which involved removing all the interior walls and drastically reconfiguring the original house. A focal point of the living area is the faceted fireplace wall which boasts a 32kw double sided closed combustion fireplace.




 

 

Spira

In 2012 Gregory Katz was approached by two of his High School friends to remodel homes they had recently bought. The first of these was House Spira, a Cape Dutch styled home that had undergone many perplexing renovations since it was built in the 1940’s. We tried to revive the original farmhouse feel of the house while introducing a sense of generous open and light space by removing the ceiling and exposing the original pine roof truss structure. The house is awkwardly positioned in the middle of sprawling park-like gardens, we introduced stack doors on both sides of the living room so that it connect the exterior spaces that surround it.



 

 

Cerimele

Houghton, Jhb, 650m2. This is a proposal for a new home for a privat client. The house features vertical bands of glass in varying widths, inspired by a view though a forest. The usual wall/door/winow relationship is transdformed into one of extensive solid and void. Each of the solid panels has a concealed cavity into which the alternating glazed panels can slide; this allows for an unusually seamless relationship between with the outdoors..



 

 

Chen

Sandhurst, Johannesburg, 1,500sqm. This is a three-storey 10 bedroom mansion. The splayed L-shape was a result of the angles of the site and adjoining roads, however, it is also the shape of the Chinese number 8 which is considered auspicious (the client is Chinese). The styling is a restrained version of British Regency Architecture. To make the spaces feel authentic, the exterior walls were designed extra-thick (500mm) and the windows and doors all have intricate timber architraves. The principles of Feng Shui have been rigorously applied, for example, on the wall opposite the front entrance, the window overlooking the garden was omitted.




 

 

Colley

Oaklands, Johannesburg, 460sqm. Conceptually, the structure of the house is split. The ground storey is a slick off-shutter concrete structure and the upper storey is of brickwork with a bagged-plaster finish, painted white in order to accentuate the aggregate texture.


 

 

Cellular

Saxonwold, Johannesburg, 410sqm. A cellular I-beam can span up to 30m without supports. The design capitalizes on this remarkable steel element to create a long north-facing façade that is totally flexible.



 

 

v.Niekerk

Misty Cliffs, Cape Town, 360sqm. Perched on a steep cliff overlooking the Atlantic, this is a holiday home for a Johannesburg couple. The overhanging “boxes” are a result of thinking about the home’s security during times when it’s unoccupied and make the upper storeys of the building impossible to access.




 

 

Ainslie

Bryanston, Sandton, 650sqm. This is a house on four levels. A massive concrete shading screen acts like a mask in front of the modulated brick façade.



 

 

Discovery Soccer Park

Wanderers Club, Johannesburg, 520sqm. This is a clubhouse for competitive 5-a-side soccer. It was built in 3 months using mainly prefabricated elements. The structure sits on a Terraforce wall plinth. Its elevated position and the 30m glazed north-facing façade afford great views onto the playing fields as well as the city beyond. The clerestory infill panels (upper storey) are of blue multi-wall polycarbonate (the sponsors colour), which when backlit at night create a spectacular lantern effect.